logo

Erfaringer fra Kila skole i Harstad

«Sjakk i skolen» får av og til brev og mail med historier og erfaringer fra klasser som er med i prosjektet. Etter landsfinalen i fjor vår fikk vi dette fra en av lærerne i vinnerklassen på Kila skole. Klassen har nå blitt 4A, og trener for å forsvare tittelen i 2013:

Erfaringer fra klasse 3A på Kila skole v/Annelise Eriksen .

Kila skole fra Harstad vant landsfinalen for tredjeklasser 2012

Kila skole fra Harstad vant landsfinalen for tredjeklasser 2012

I januar 2012 hadde vi et introduksjonskurs med en instruktør fra «Sjakk i skolen» og Stein Jenssen fra Harstad sjakk-klubb. Kurset innebar en orientering til lærere/assistenter, samt en introduksjon for elevene.

Elevene klasse 3A hadde ulik erfaring med sjakkspill; noen kunne spille (kunne flytte brikkene), noen kunne litt og noen hadde ikke spilt før. Introduksjonskurset «tente» barn og voksne, og med utdeling av sjakkbrett og brikker til klassen var vi i gang. Vi avtalte undervisningstimer med Stein fra Harstad Sjakk-klubb, og han kom med jevne mellomrom inn i klassen, og lærte oss spillet. Ungene var meget lærevillig, og tok til seg kunnskapen underveis. Så øvde vi på det vi hadde lært. Jeg satt av ca. en undervisningstime i uka til sjakkspill, i tillegg fikk elevene spille hvis de hadde tid til overs. Det ble en svært populær tid-til-overs-aktivitet. Jeg var bevisst å repetere det Stein hadde lært oss, og elevene måtte praktisere lærdommen. Etterhvert ble de selvstyrte på dette. I dag vil de fleste i klassen slå meg i spillet.

På nettsidene til «Sjakk i skolen» kan man lese om de pedagogiske konsekvenser av det å drive med sjakk som en del av undervisninga. Det nevnes blant annet bedring av konsentrasjonsevne, kreativitet og analytisk tenkning. Dette har jeg god tro på.

I min klasse vil jeg fremheve sjakkspillet som en sammensveisende aktivitet. Elevene har spilt mot hverandre, lært av hverandre og vist god fair-play. Vi visste det at skulle vi vinne turneringa måtte vi bli gode sammen. Hele klassen. Den beste metode for det var å skryte av hverandre. Fortelle hva som var bra, men også gi gode tips til forbedringer.

I klassen er det faglig nivå som du vil finne i en gjennomsnittlig klasse – noen faglig sterke, noen midt på treet og noen svake. I sjakkspillet endret dette seg, det var ikke nødvendigvis de faglig sterkeste som presterte best. Her ble rollene byttet noen ganger, og dette hadde nok en svært positiv effekt på de elever som kanskje til daglig strever mer i de tradisjonelle skolefag. Selvtilliten for mange barn ble hevet mange hakk. Snart er det 4.klasse for disse elevene, og jeg er ikke i det minste i tvil. Klassen skal være med i Sjakk4, og jeg vil anbefale andre 3. og 4.klassinger å være med på dette.

Mvh

Annelise Eriksen
Kila skole, Harstad

 

 

 

 

FacebookDel

Skolene i Drammen får tilgang til sjakkserveren

Nå kan eleven spille mot hverandre på internett.

Skolene har mottat BRUKERNAVN og PASSORD.

Her er nettadressen: http://www.spillsjakk.no/

 

 

500 barn spilte sjakk på Akershus festning

Fint vær og mye folk gjorde arrangementet: «Verdens kuleste dag» på Akershus festning til en suksess. «Sjakk i skolen» deltok med simultanspill, litt sjakkopplæring, kaffesjakkaktiviteter, premier og masse gaver til barna. Ca. 500 barn og voksne (mest barn) spilte sjakk på vår «stand» i dag! Fantastisk!!

Arrangementet var 10-års feiringen av SPAREBANKSTIFTELSEN DNB NOR, som har bidratt til finansiering av prosjektet «Sjakk i skolen».

Ellen Øen Carlsen stilte opp for «Sjakk i skolen» og spilte simultansjakk på 10 bord. Hun spilte i 2 timer og det var kø for å spille. (Klikk på bildene for forstørrelse)

Presidenten i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, følger simultanforestillingen. Ellen gjorde «rent bord» og vant alle sine partier.

Skumle Darth Vader dukket opp igjen sammen med sin ukjente bror. Ingen av dem viste motstanderen særlig nåde denne gangen heller!

Da en av brødrene overraskende tapte ett parti tok de umiddelbart hevn.

En stor takk til Jon, Håvard og Håkon fra sjakklinja på Norges Toppidrettsgymnas som spilte simultan hele dagen og hjalp til med rigging av bord, stoler, brett, brikker, premier og partytelt!

Generalsekretær i Norges sjakkforbund, Liv-Mette Harboe, følger engasjert med.

Mange hadde glede av å spille et parti – bare for morroskyld :-)

Leder i forbundsstyret til Ungdommens Sjakkforbund, Espen Andersen (bak informasjonstavlen) var også tilstede og bidro på vår «stand».

Hilsen «Sjakk i skolen»

Instruktørkurs for lærere og SFO-ansatte i Grenland

Tirsdag 22. november kan lærere i Skien- og Porsgrunnsområdet se fram til instruktørkurs i regi av Brattås og Klyve Sjakklubb. Kursholder Espen Lie er norgesmester i sjakk, lærer, erfaren sjakkinstruktør og medlem av Sjakk i skolens arbeidsgruppe, så her er det bare å hive seg med, for dette blir garantert en lærerik dag.

Instruktørkurs i Tromsø

Christian og Vibeke takker de sporty lærerne og sfo-ansatte i Tromsø for hyggelig samvær på sjakkinstruktørkurset! :)

« Tidligere innlegg