Skip to content

Gode bøker om sjakk

Hvis du virkelig vil lære deg sjakk på et høyt nivå, kan du lese deg opp på noen gode bøker om emnet. Gode bøker om sjakk kan dessuten hjelpe deg med å se ting fra en ny vinkel selv om du ikke spiller sjakk. Her vil forfatterne forklare tanken bank sjakk og hvordan spillet stimulerer hjernen. Hvordan man utvikler sine ferdigheter og dyrker kunnskapen underveis. Bøker om sjakk handler egentlig om så mye mer enn sjakk at du vil bli fortryllet, dersom du tar til deg informasjonen som står skrevet. Vi kan anbefale flere gode bøker – enkelte av dem vil ta deg med på en filosofisk reise inn i sjakkmesternes sinn, mens andre vil heller forklare deg hvordan dine egne strategier kan finpusses til det maksimale.

Bobby Fischers bøker

Vil du både ta til deg sjakkhistorie, filosofiske tanker, psykologiske triks og en unik måte å se hele sjakkspillet på, anbefaler vi bøkene til Bobby Fischer. Den legendariske sjakkmesteren har skrevet flere bøker om sjakk i ulike sjangere, derfor kan det lønne seg å kjøpe to samtidig – «Bobby Fischer Teaches Chess» og «My 60 Memorable Games». Den førstnevnte er mer åpen og tankefull. Her får du et bredere syn på sjakk og hvorfor spillet er så viktig for menneskeheten og samfunnet vårt. Den andre er derimot en grundig analyse av hans seksti mest uforglemmelige sammenstøt. Her vil du sette ut på en reise inn i hans sinn, forstå hvordan han analyserer hvert trekk og hvilke ting han fokuserer på. Med disse to bøkene i hodet vil du allerede kunne slå de aller fleste amatørspillere. Utviklingen vil være ekstremt rask, men det kan være vanskelig å ta til seg alt på en gang.

Tenk som en stormester (Kotov)

Dette er en bok for deg allerede har spilt sjakk på amatørnivå og gjerne vil gå opp noen hakk. Boken «Tenk som en stormester» er skrevet av en ordentlig stormester, russiske Aleksander Kotov. Her vil du forstå hva som skiller amatørspillere fra eksperter. Hvorfor kun utvalgte sjakkspillere blir stormestere med tiden, og hvordan enkelte genier klarer å bevise sine ekstreme kunnskaper allerede i ung alder. For å bli en stormester, må man nemlig tenke som en stormester. Ved hjelp av denne boken vil du tenke i større baner og dermed åpne opp for nye ideer. Ikke begynn med denne boken dersom den er din første. Det kan bli vanskelig å få med seg alle finurligheter og innviklede formler hvis du aldri har lest andre sjakkbøker.

Irving Chernevs sjakklitteratur

Chernev er en annen stormester i sjakk som har skrevet meget gode bøker om sitt favorittemne. Chernev er spesielt kjent for boken «Logisk sjakk», der du får raske, smarte forklaringer på alt som kanskje satt litt løst tidligere. Chernev skriver i en veldig spennende stil som gjør det enkelt å lese bøkene. Med «Logisk sjakk» på hylla vil du kunne handle raskt, og overse alle overflødige trekk. Gå rett på sak og følge strategien din til punkt og prikke. Slik vil du straks bli en bedre spiller!