Skip to content

Hvordan bli en bedre sjakkspiller?

Hvis du har blitt interessert i sjakk og ønsker å utvikle deg innen det spennende spillet, er det bare å sette i gang. Man kan bare bli bedre og bedre i sjakk, nemlig – og det handler kun om tiden du er villig å investere i din egen utvikling. Husk at sjakk er veldig godt for kroppen, spesielt for hjernen. Folk som spiller sjakk holder hodet friskt og sørger for at alle prosesser i hjernen får sin daglige trening. Derfor vil vi her gi deg noen gode tips som kan gjøre deg til en bedre sjakkspiller. Husk dog at det kun er snakk om tid – ferdighetsspillet kan læres av alle.

Analyser dine spill

Spill så mye du bare kan. På nettet, mot datamaskinen, mot deg selv. Tap, vinn, tap igjen, det spiller ingen rolle. Det er erfaringen som teller. Så lenge du lærer noe nytt fra hver runde sjakk, vil du straks bli mer selvsikker og forstå ulike situasjoner rett. Setter du deg ned og analyserer dine trekk på etterskudd, vil du få maksimalt med erfaring fra hver runde.

Selvkritikk varer lengst

For å kunne bli en bedre sjakkspiller raskt, må du kunne ta selvkritikk. Ikke bare ta kritikk, men be om kritikk hele tiden. Ta ansvar for dine feil, og sørg for å ikke gjenta dem i fremtiden.

Se etter trusler

Se etter trusler etter hvert eneste trekk. Selv om du har analysert brettet grundig allerede, må du alltid stille deg spørsmålet «hvilken brikke står i fare?». Analyser motstanderens trekk og prøv å forstå hva han sikter mot, hva hans mål er. Så lenge du forutser alle trusler, kan du deretter brette ut din egen taktikk og late som at du ikke vet hva motstanderen har planlagt. 

Taktikk, taktikk, taktikk

Det viktigste i sjakk er selvsagt taktikken. Du må vite hva du gjør, hvor du har tenkt deg og hvordan du kommer dit. Du må overliste motstanderen og sørge for at han ikke forstår hva du pønsker på. Klekk ut en plan, og gjør alt du kan for å utføre den. Forutse så mange trekk som mulig, og finn alternativer for hvert trekk motstanderen kan gjøre. Jo flere trekk i forveien du planlegger, desto større mulighet har du til å vinne.

Bruk brettet

Figurene er der for en grunn. Hesten, tårnet, dronningen; alle er like viktige og kan utgjøre en like avgjørende del av spillet. Så lenge du tar i bruk så mange figurer som mulig, vil du øke sjansene dine til å vinne. Du vil ha flere muligheter, og vil bli nødt til å bruke alle 64 ruter på brettet.

Studer viktige situasjoner

Det finnes en rekke kjente situasjoner og trusler som kan bygges opp i løpet av et sjakkspill. Disse kan man studere og se over hvilke trekk som er lure. Forstå hvordan man kan bruke tre-fire trekk til å komme seg ut av en vanskelig situasjon, eller angripe visse deler av brettet så smart som mulig. Teknikker og sluttspill har blitt studert i årevis, og du vil straks får mer kontroll på spillet hvis du studerer disse.