Skip to content

Kjente sjakkspillere

Gjennom årene har flere store sjakkspillere kommet og gått, men det er spesielt etter populariseringen av sjakk i det 20. århundre at verdenskjente spillere begynte å dukke opp. Det er umulig å ramse opp alle sjakkspillerne som har overrasket verden de siste hundre årene, men vi kan nevne en håndfull med de aller største. De store tenkerne, geniene som gjorde sjakk til sensasjon.

Jose Raul Capablanca

Mannen fra Kuba regnes som det første store sjakkgeniet. Han vant hvert eneste verdensmesterskap i sjakk fra 1921 til 1927, og står bak en god del av strategiene vi nå leser og studerer på nettet. Capablanca er også forbildet til mange av våre tids genier, inkludert Magnus Carlsen.

Bobby Fischer

Fischer var verdensmester mellom 1972 og 1975, og ble Stormester i sjakk allerede i 1958. Bobby Fischer utga også bøker i sjakk med konsistent fokus på strategi. Det var her den store pågangen i sjakkundervisning begynte verden rundt. Sjakkskoler dukket opp også i Norge, helt uventet etter mange års mangel på interesse.

Garry Kasparov

De fleste har hørt navnet før. Garry Kasparov dominerte store deler av sjakkspillets nyere historie. Helt fra 1986 og frem til 2005, i nesten tretti år, var han verdensmester i sjakk. Han ledet rangeringen i 225 av 228 måneder totalt, og det er umulig å vite hva som hadde skjedd hvis han ikke bestemte seg for å avslutte karrieren. Russeren ble kanskje lei av å vinne?

Viswanathan Anand

Hvis du har fulgt med på sjakknyheter den siste tiden, har du sikkert lagt merke til navnet Anand. Den indiske stormesteren i sjakk var den første spilleren fra India til å oppnå denne tittelen, og han har klatret helt til toppen av FIDE-rangeringen (rukket opp til 2800 poeng).

Magnus Carlsen

Vi må jo selvsagt nevne Carlsen. Magnus Carlsen er et norsk sjakkgeni som har overrasket hele verden. Russere, amerikanere, tyskere og andre større nasjoner har dominert sjakkverdenen de siste hundre årene, men her kom en ung, norsk gutt og knuste alle motstandere uten særlig store vanskeligheter. Carlsen, som er 26 år i skrivende stund, ble verdensmester som 20-åring! Karrieren begynte dog lenge før dette – han ble kåret til stormester i sjakk syv år tidligere, når han var 13 år gammel! Magnus ble regnet som verdens beste sjakkspiller fra 2009 til 2013, og tok tittelen under VM også nylig i 2016. Han er allerede blant de fire sjakkspillerne som har over 2800 poeng i FIDE-rangeringen, derfor mener mange at Magnus Carlsen vil bli en av de største spillerne gjennom tiden. Vi har liten grunn til å tvile på vidunderbarnet som har vunnet den høyeste tittelen i alle typer sjakk – både vanlig, hurtig og lynsjakk. Det Magnus fokuserer på, vil han mestre. Uten tvil.