Skip to content

Spillestrategier

Sjakk handler om strategi. Fra det aller første trekket til det siste sluttspillet, er det strategien som står i sentrum. Hele spillet er en stor strategi, som du må finpusse og oppgradere på veien. Planlegging av så mange trekk som mulig. Søke etter alternativer og finne mulighetene, se etter vinduer for å smette inn sine angrep og utføre planen sin. Det blir ikke mer strategisk enn som så. Derfor spilles sjakk av politikere, generaler og adelige. Slik trener man opp hjernen til å tenke flere steg i forveien, forutse mulige reaksjoner og bruke dem til sin fordel. Spillestrategiene i sjakk går fra ekstremt primitive der man prøver ut raske angrep på en viss figur over to-tre trekk til mer langsiktige der man gjerne taper en av sine figurer med vilje underveis.

Fra første trekk

Som sagt er det strategien som gjelder i sjakk, fra og med det aller første trekket. Noen mener faktisk at det første trekket i spillet kan avgjøre hele kampen. De vanligste figurene å begynne med er bøndene, siden de står i veien for mange av de sterkere brikkene. For å åpne opp maksimalt med nye muligheter etter det første trekket, pleier man å gå ett steg med en av de fire midterste bøndene. Slik får dronningen herje fritt dersom noen går til frontalt angrep, og kongen kan flytte på seg hvis det blir nødvendig. Samtidig er det viktig å åpne de to løperne så fort som mulig, slik at de kan ta kontroll over lange linjer på kryss og tvers av brettet.

Rask sjakkmatt

Det finnes flere smarte strategier der ute, men det er sjakkmatt du må fokusere på. Vi kan anbefale å begynne med de frekkeste strategiene, slike som to-trekks og tre-trekks sjakkmatt. Hvis motstanderen din ikke forventer et slikt angrep, kan du vise frem din kunnskap og rappe til deg seieren på ett minutt. Effektivt og vakkert, spesielt hvis det sitter folk rundt og følger med. Det finnes også spesielle trekk som setter motstanderen i umiddelbar fare, og åpner opp for sterke muligheter til å angripe kongen.

Kjenn din motstander

Det finnes mange morsomme knep og triks i sjakk, det gjelder bare å plugge dem. For å gjøre dette må du bli kjent med spillet, og med din motstander. Er han/hun ivrig, eller mer strategisk? Rask eller omtenksom? Det viktigste prinsippet i sjakkstrategier er at du angriper. Men angrep betyr ikke alltid angrep. Angrep betyr også forsvar, det betyr lureri og bløffing. Alle dine strategier må fokusere på angrep, angrep som ikke gir motstanderen tid til å tenke seg om eller flytte brikkene til et bedre sted på brettet.

Alle spillere utvikler sin egen strategi med tiden. Derfor er sjakk et ganske personlig spill, et spill som viser hvem du er. Sjakkspillere jobber i ulike retninger og fokuserer på diverse typer angrep, for deretter å fordype seg i strategiene som passer dem best. Der er derfor det lønner seg å lese seg opp på strategier samtidig som man spiller så ofte man bare kan. Finn din egen vei, og bruk kunnskapen til å støtte deg underveis. Med tiden vil du kanskje skrive ned helt egne strategier som fungerer for noen andre!