Skip to content

Spillets regler

Sjakk kan virke komplisert til å begynne med, men så fort du lærer deg de grunnleggende prinsippene vil du straks forstå hvorfor såpass mange mennesker er betatt av ferdighetsspillet. Sjakkregler går raskt å lære seg. Det tar kanskje lang tid å bli en profesjonell sjakkspiller, men innen kort kan du faktisk bygge deg opp til et amatørnivå og begynne å konkurrere mot andre sjakkfrelste mennesker i området.

Brikkene

Kall dem brikker, kall dem figurer – det er vel avhengig av hvor flott sjakkbrettet ditt er. Brikkene er hovedpersonene i spillet, og du kan se på dem som en hær. Midt på har du kongen og dronningen, mens deres undersåtter står til høyre og venstre for sine monarker. Hester, tårn, løpere og bønder vil hjelpe deg på din ferd oppover, og hvis du klarer å bekjempe motstanderne på den andre siden av brettet vil du ta over kongeriket. Dette er forhistorien til sjakk, og derfor brikkene er som de er. Du har én konge og én dronning til rådighet, i tillegg til to tårn, to hester, to løpere og åtte bønder. Totalt 16 brikker som du kan flytte på. Motstanderen har like mange.

Kongen kan bare bevege seg én rute om gangen, men til alle kanter. Dronningen kan bevege seg helt fritt til alle kanter, men bare på rett linje – dronningen går både vannrett, loddrett og på skrått. Så har du de to tårnene. De står i hvert sitt hjørne og kan gå i rette linjer, men ikke på skrått. Dine to løpere går dog bare på skrått, og dekker slik store deler av brettet. Til slutt har du to hester som beveger seg i et L-mønster – både liggende og stående. På toppen av disse funksjonelle brikkene har du åtte bønder som alle beveger seg kun én rute om gangen fremover, bortsett fra deres første steg, som kan være én eller to ruter. I tillegg kan bonden slå ut andre brikker med ett steg diagonalt. Dette er brikkene du har til rådighet, og jo bedre du blir på å bruke dem, desto bedre.

Fjern motstanderens brikker

For å vinne i sjakk må du fange motstanderens konge i en posisjon der han ikke kan foreta noen flere bevegelser, og samtidig være under angrep. For å komme seg frem til kongen må man dog fjerne så mange av motstanderens brikker som overhodet mulig, slik at han ikke kan beskytte seg selv. For å fjerne motstanderens brikker, må disse dukke opp i felt som dine brikker kontrollerer. For eksempel kan du sette frem en løper og dekke linjer på skrått. Dukker en av motstanderens brikker opp på denne linjen, kan du flytte løperen til det samme stedet og slik fjerne brikken fra brettet. Husk dog at din brikke blir på samme sted, som åpner opp for hevn fra motstanderen. Derfor er det viktig å tenke flere steg fremover.

Det finnes flere små regler i sjakk som du vil lære etter hvert som du spiller – det er ingen grunn til at vi skal skrive disse små detaljene opp her. Det viktigste er at du lærer deg de grunnleggende elementene. Plugg de ulike brikkene og deres bevegelser, slik at du nesten kan «se» deres områder på brettet. Slik vil du enklere kunne regne ut strategien din og finne ut hvor du vil komme hen. Slik vil du forutse truslene fra motstanderen og sette opp et verdig forsvar. Så lenge du ikke forstår bevegelsene til dine brikker, vil du ikke kunne utvikle deg innen sjakk.

Sjakk og sjakkmatt

Når kongen er under angrep (er i feltet til en av motstanderens brikker), har man kun to valg: enten flytter man på kongen for å komme seg ut av dette feltet, eller så setter man hindre for det gitte feltet. Når kongen er under angrep, heter det «sjakk». Når kongen er under angrep, og ikke har noen muligheter til å komme seg unna eller sette opp hindre for motstanderen, heter det «sjakkmatt». Det sistnevnte avslutter spillet, og det er dette som er ditt endelige mål.